Болка

Ортопедични столове за гръб

Здравето на гръбнака изисква физическа активност. Само ако мускулите работят, те могат да поддържат правилна поза. Но съвременните хора често водят уседен начин на живот. От училищната възраст, когато почти постоянно седеше на масата. И след това на работа, мнозина прекарват по-голямата част от деня в седнало положение. Компютърът се е превърнал в много важна част от живота, така че дори и у дома човек почива, докато седи.

Но в това положение натоварването на гръбначния стълб се увеличава много. Проучванията показват, че когато седите на обикновен стол, той се увеличава 11 пъти. В това положение гръбнакът не може да поддържа анатомичната позиция. В резултат на това – болка в гърба, нарушения на позата, различни хронични заболявания.

Почти 80% от възрастните страдат от заседнал начин на живот. Наклон, наклонен гръб, едно рамо над другото, е резултат от продължително седене на обикновен стол. Но какво да кажем за човека, който е принуден да поведе такъв начин на живот? Той има изход – трябва да си купите ортопедичен стол. С тази адаптация заседналата работа няма да бъде тежест, позата ще се изправи и гърбът няма да навреди.

Съдържание на страницата

ВАЖНО 👩‍⚕️
Прекомерното доверие към лекарите, които се стремят да ви излекуват в продължение на 10 години, но никога не успяват да го направят, това е неизбежно за зрелите хора. Всъщност ставите, хондрозата и цялата скелетна система могат да бъдат много добре ...

Общи характеристики

Неотдавна се появи нуждата от използване на ортопедични мебели за всички хора. Преди се е смятало, че тези адаптации са необходими само за тези, които страдат сериозни увреждания на опорно-двигателния апарат. Но сега ортопедични столове са достъпни за всеки и може да се използва за профилактика на заболявания pozvonochnika.Ved специалния си дизайн позволява на тялото да се предприеме подобна позиция, която съответства на физиологичните. Нормалната поза, когато гръбнакът е с S-образна форма, е възможна само в изправено положение. Но ако председателят му предостави възможност да го подкрепи, това означава, че може да се нарече ортопедично.

Такива устройства сега се препоръчват за всеки, който прекарва повече от 2-3 часа на ден на масата. За хората с гръбначни проблеми, ортопедичният стол помага за облекчаване на болката в гърба, изправянето на позата и подобряване на благосъстоянието. Здрави хора, той ще осигури физиологичната позиция на гръбначния стълб, което ще предотврати възникването на проблеми. Особено важно е да се използва настаняване за ученици. Детският ортопедичен стол ще осигури правилното формиране на позата.

Ортопедични столове за гръб

За разлика от обикновения стол, ортопедичното осигурява физиологично правилно положение на гръбнака

Предимства

Обикновените столове с плоска седалка създават огромен товар върху гръбначния стълб. Тялото неволно се навежда напред, което кара гръдния кош и коремната кухина да се свиват. В същото време на шията има несвързани товари. В резултат на продължително поддържане на тази ситуация, има спазъм на мускулите на врата, нарушение на кръвообращението, умората се развива бързо.

В допълнение, по време на писането, тялото се огъва леко в долната част на гърба, теглото се прехвърля в лакътя на свободната ръка. В резултат на това гръбначният стълб е извит, има асиметрия на раменния пояс и таза. Дори столовете с облегалка не освобождават товара и не могат да осигурят правилното положение на тялото.

По време на работа на този стол се получава неравномерен натиск върху задните части и нефизиологичното положение на таза и бедрата нарушава кръвоснабдяването на краката. В резултат на бързо натрупване на умора човек се навежда назад и се простира на краката си. Това допълнително увеличава натоварването на долната част на гърба. Оказва се, че за гърба обичайните столове с плоска седалка и прав гръб са много вредни. При използването им е необходимо да се провежда загряване на всеки половин час, което не винаги е възможно.

Ето защо все повече хора предпочитат ортопедични столове. Те са свикнали да работят на компютъра, докато пишат и четат. Само тези мебели могат да осигурят правилното положение на гръбнака, което помага да се предотврати изкривяването на позата. Тази седалка спомага за подобряване на кръвообращението в долните крайници, изправяйки гръдния кош. В резултат на това се отстраняват спазмите на шийните мускули, преминават главоболия и мозъкът е по-добре снабден с кислород. Работата върху такъв стол не причинява умора и осигурява по-добра концентрация на внимание.

Ортопедични столове за гръб

Работата върху този стол не причинява умора, тъй като помага за правилното разпределение на товара и подобрява кръвообращението

Почти един и същи ефект помага за постигане на ортопедични столове. Но те са доста скъпи, обемисти и не винаги е възможно да се избере подходяща опция за размера. Ето защо, столове са по-подходящи за ученици, студенти, програмисти. Те осигуряват повишаване на ефективността и не позволяват да се отпуснете.

Облага

Фактът, че такива мебели наистина са много по-удобни от обикновено, се доказва от многобройни прегледи. Според резултатите от изследванията е видно, че след един месец на употреба на ортопедичен стол се наблюдават такива промени в здравословното състояние:

  • поддържайте гладка поза, когато седите;
  • Гърдите се отпускат, което насърчава нормалното дишане;
  • Подобрява работата на храносмилателната система, тъй като коремната кухина не се свива;
  • повишава ефективността;
  • след дълго заседание няма умора;
  • натоварването намалява от лумбосакралния гръбнак;
  • подобрява кръвоснабдяването на тазовите органи;
  • натиск върху междузвездните дискове намалява.

Вид

За да се направи мебел може да се нарече ортопедичен, той трябва да има характеристики, които осигуряват физиологичната позиция на гръбначния стълб и предотвратяването на заболявания на опорно-двигателния апарат. Следователно е много важно да се изберат такива адаптации поотделно.

Ортопедичните столове вече се предлагат в три версии:

  • с динамична повърхност;
  • седалки с опора на коленете;
  • седло стол.

Ортопедични столове за гръб

За хората, водещи усещане за начин на живот, идеалният седи на стол с динамична повърхност

Седейки на подвижна повърхност

Такъв стол с динамична форма гарантира правилното положение на гръбначния стълб и поддържа мускулите на гърба в тон. Неговата особеност е нестабилната позиция на седалката, поради това, което човек търси център на тежестта. В резултат на това гърбът получава правилната позиция и мускулите са подсилени. Втората особеност на тези столове е липсата на облегалка. С тази седалка няма статични товари, които бързо водят до заболявания на гръбначния стълб. Ето защо е добре да се използват такива столове за офиса, особено за тези работници, които са принудени да прекарват дълго време на едно място.

Те са ефективни за предотвратяване на кривината на позата, остеохондрозата и други патологии. Те се ползват с заседнал начин на живот, равномерно натоварване на мускулната система и подобряване на предлагането дискове кръв. Но съществуващите нарушения, когато има спазъм на мускулите на раменния пояс, или асиметрия, те могат да имат обратен ефект, изострянето на заболяването. В допълнение, те не решават проблеми с кръвоснабдяването на долните крайници, така че когато седеше на тях все още се нуждаят периодично да направя една тренировка.

Ортопедични столове за гръб

Уникално изобретение е „танцуващият“ стол, който укрепва мускулния корсет

Има няколко опции за динамични столове. Те сега се предлагат в модерен дизайн, с различни размери. Ето защо, можете да изберете точно опцията, която ще осигури на човек комфорт и удобство при работа.

  • Германски стол SWOPPER върху пружинната повърхност на шарнирния тип. Седалката му може да се огъва във всички посоки, да пролее, да се върти. Тя се адаптира към всяко движение. В резултат на това се осигурява правилна поза, кръвообращението се подобрява, натоварването на диска намалява. В допълнение, мускулите на гърба и краката са подсилени.
  • „Танцуващ“ стол на местната продукция укрепва мускулната корсет на гърба и осигурява правилна поза. Седалката му има само една точка на подкрепа, така че е много нестабилна. Това принуждава всички мускули да работят, активира кръвния поток и увеличава ефективността.
  • Най-популярни в света са Smartstool Balance – колянови столове на динамична дъгообразна основа. Те са особено полезни за децата, тъй като осигуряват правилно образуване на поза, укрепване на мускулите и подобряване на кръвообращението. Този стол ви позволява да промените позицията, ако е необходимо, което предотвратява мускулния спазъм. Една трета от товара пада върху таза и долната част на крака, така че е много удобно за него да седне бременни жени.

Ортопедични столове за гръб

Най-често срещаното е изпражненията на коляното, което осигурява равномерно разпределение на натоварването

Кожено табуретка

Седенето с акцент върху коленете е най-често срещано сред учениците. Около 30% от товара в тях се пада на колене, защото осигурява физиологично правилното положение на лумбален и формира нормално osanka.Takie столове седят, наклонена 10-15 градуса напред, фокусът на коленете, в някои модели, има малка сводеста облегалка, която осигурява опора за кръста ,

Седенето на този стол спомага за поддържането на правилната поза, облекчаване на натоварването от гръбначния стълб, бедрата и бедрата. Когато пишете или работите с компютър, хората стават по-малко уморени. Единственият недостатък на това заседание е натоварването на коленете, които са огънати под остър ъгъл. Ето защо се препоръчва периодично да почивате краката си.

Такива столове се произвеждат в Европа от 70-те години на 20-ти век, тъй като много производители на ортопедични мебели ги произвеждат. Най-популярните модели са Swift, Smartstool, Gravitonus Levitation, Variable Balans, „Olympus“ и др.

Ортопедични столове за гръб

В офиса е много удобно да се използва седло на стол, на което е по-лесно да се поддържа правилна поза

Saddle стол

Сега доста популярни са офис ортопедични столове, които осигуряват удобство в позиция „седнало положение“. В това положение гръбнакът е в правилната позиция, а ставите на краката са огънати в най-физиологичен ъгъл. В края на краищата, анатомията на скелета е такава, че най-естествената поза за човек е вертикалната позиция. Когато седиш на седло, остава. В резултат на това не се нарушава кръвоснабдяването, натоварването се разпределя равномерно на всички части на гръбначния стълб и няма спазъм на мускулите.

Седлото на стола е едно анатомично място, подсилено на стойка. Възможно е да се промени ъгъла на наклон, при някои модели седалката е фиксирана. За мъжете е по-добре да използвате опции, при които седалката е разделена на две половини.

Характеристика на тези столове е и височината им. Ето защо, когато ги използвате, е необходимо да промените височината на масата и местоположението на монитора на компютъра. Особено често тези столове се използват от лекари, зъболекари, както и от служители в офиса.

За да седнете в изправено положение, има много модели столове. Най-известните са Gravitonus, Smartstool, Salli Swing. Те могат да бъдат със или без гръб, със седалка под формата на седло или две половини, както и с подвижен механизъм.

Човек, който прекарва много време в седнало положение, е по-добре да избере ортопедичен стол. Тя ще осигури правилното положение на тялото и ще предотврати появата на болки и гръбначни заболявания.

ВАЖНО 👩‍⚕️
Опитах всички, всички рецепти от народната медицина, от разтриване с чесън, вани за крака и гимнастика до компрес с урина. Не мога да кажа, че нещо ми помогна особено.  Решението дойде неочаквано ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *