ОЗОНОТЕРАПИЯ

 

Временно преустановявам работата си!

Озонотерапия

Озонотерапията е сравнително нова оздравителна методика, която се ползва със заслужен успех по целия свят. Този немедикаментозен метод на лечение има широко приложение в много области на медицината: в хирургията – при лечение на изгаряния, тромбофлебит и язви; в кардиологията – при лечение на исхемична болест на сърцето; в неврологията – при лечение на мигрени; в урологията и гинекологията – при лечение на цистит, простатит и заболявания на половите органи; в ендокринологията – при лечение на диабет; в дерматологията – при лечение на невродермит, фурункулоза, акне, псориазис, екзема, херпес; в офталмологията и др.

Основно средство при озонотерапията е озонът, който явявайки се активна форма на кислород, убива различни видове бактерии, гъбички, вируси, извежда токсините и шлаките от организма, възстановява кръвообращението, унищожава микробите и има противовъзпалително действие. Озонотерапията е безболезнена и сравнително евтина процедура, която може да намали подкожните мазнини и целулита, да укрепи имунната система на организма, да подмлади кожата на лицето и тялото, благодарение на увеличеното производство на колаген и еластинови фибри и да понижи риска от алергии.

Един от начините за извършване на озонотерапия е подкожното въвеждане на озонокислородна смес. Подкожната озонотерапия съчетава механичното въздействие на иглата с полезните свойства на озона. Този вид озонотерапия намалява значително целулита, обогатява тъканите с кислород и подобрява състоянието на кожата и метаболитните процеси в подкожната мастна тъкан.

Противопоказания

Озонотерапията е противопоказна при наличие на: фавизъм (дефицит на ензим глюкозо-6 фосфатдехидрогеназа), хипертиреоидизъм, бременност, онкологичени заболявания, остър панкреатит, менструация, конвулсии, индивидуална непоносимост към аспирин или озон, хипотония, сърдечносъдови заболявания, психични разстройства и заболявания на щитовидната жлеза. Озонотерапията не се извършва на лица под 14 години.

Амбулаторията НЕ работи със Здравната каса

Какво е озон?

Озонът е химически комплекс, състоящ се от три атома кислород O3 (т.е. триатомен кислород), силно енергийна форма на нормалния (двуатомен) атмосферен кислород (O2) и е била открита през 1840 от немския химик Friеdrich Schonbein (1799-1868). Д-р А. Волф (А. Wolff) още през 1915 г. започва да прилага озона като антисептично средство. Медицински озон се приготвя от чист кислород чрез мощен електричен разряд за употреба като озон – кислородна смес с точна концентрация и дозировка. Тази медицинска процедура трябва да се извършва от квалифициран лекар, който определя дозировката според медицинската индикация и пациента. Понастоящем само в Западна Европа озонотерапия се практикува от над 12000 лекари

Свойства на озона

Озонът е със следните характеристики:

  • Мощно аналгетично и противовъзпалително действие.
  • Медицинският озон е силно антибактериален и убива вируси и гъбички
  • Има имуномодулаторна способност.
  • Той е добър метаболитен регулатор.
  • Засилва собствените антиоксидантни системи.
  • Значително подобрява микроциркулацията.
  • Притежава силно противоисхемично действие.
Регенерация и ревитализация

Стресови ситуации в работата или фактори на прекомерно психическо и физическо напрежение реагират особено добре на озонотерапията.Способността му да активира червените и бели кръвни клетки води до подобряване на общото здравословно състояние. Възрастни пациенти реагират много добре на терапия с медицински озон,тъй като се подобрява снабдяването с кислород ,имунната система се укрепва, и тялото се активира със собствена доставка на антиоксиданти.Освен това,е налице положително влияние върху мозъчните циркулаторни нарушения-състояние, характеризиращо се с общо намаляване на физическата активност, несигурност при ходене,чувството на замаяност и шум в ушите. Медицински озон се използва и като превантивна медицина, като допринася за значително повишаване на качеството на живот.

Какви болести могат да се лекуват с озон?

  • Периферни артериални циркулаторни нарушения (чувство на студенина в краката или болки след ходене дори на кратки разстояния).
  • Мозъчни циркулаторни нарушения. Мозъчна и сърдечна исхемия, мозъчен исхемичен инсулт. Известно е, че в процеса на мозъчен оток при инсулт бързо се преодолява под действието на озон.
  • Синдром на хронична умора (CFS) и Fibromyalgia. Тези две заболявания се характеризират със слабо диференцирани признаци и симптоми, с тежка умора и продължителен грипо-подобен синдром силно тревожещи пациентите.
  • Ставно ревматични състояния включващи различни заболявания на скелетната и мускулната система. В случаи на ревматоиден артрит озоновата автохемотерапия е много полезна допълнителна форма по време на ремисия.
  • Болки в шията или долната част на гърба обикновено причинени от дискова херния.
  • Белодробни заболявания като емфизем, астма, хронична обструктивна белодробна болест и остър респираторен дистрес синдром.
  • Невродегенеративни заболявания като Паркинсон, Алцхаймер и сенилна деменция могат да бъдат лекувани с озон в началния стадии на болестта.
  • Дегенеративни заболявания на ретината.
  • Различни по характер кожни заболявания.
  • Козметични проблеми-целулит и др.
Форми на приложение на озон

  • Голяма автохемотерапия – собствена кръв външно се обогатява с нужното количество озон и се влива обратно на пациента.
  • Малка автохемотерапия – венозна кръв (2-10 мл.) на пациента се обогатява с озон и се прилага чрез интрамускулна инжекция.
  • Външно лечение се прилага главно чрез затворена система.Този метод е много ефективен при лечението на язви, рани, отворени рани, следоперативни лезии, херпес и др.
  • Ректална инсуфлация – тя не е толкова неудобна или неприятна, колкото изглежда. В действителност, пациентът не чувства абсолютно нищо, тъй като озона е газообразен и директно се усвоява от чувствителните чревни мембрани.
  • Чрез инжектиране ставно или околоставно. Това е препоръчително при много ставни заболявания.
  • Вливания на озониран физиологичен серум при нарушения на оросяването.
  • Подкожно приложение при целулит.

 

Озонотерапия при дискова херния

Най-често и с най-голям успех озонотерапията се прилага при лечение на дискови хернии и техните усложнения.За пръв път озон е използван за лечение на това заболяване от италианският ортопед Д-р Чезаре Верга през 1984,който недоволен от недобрите резултати от конвенционалните методи на лечение създава метода на паравертебрално въвеждане на озон при което постига чудесни лечебни резултати.Метода е известен като DISCOSAN и с малки вариации е в основата на всички съвременни методики.

Дисковата херния е най-честата причина за радикулити, плексити, лумбаго и ишиас. Тя и усложненията свързани с нея са втората причина за отсъствия от работа след инфекциите на дихателната система. Диагнозата на това заболяване включва,ядрено магнитен резонанс или компютърна аксиална томография(скенер) и електромиография(ЕМГ).

Нерядко заболяването придобива затегнато протичане с чести рецидиви,значително влошаващи качеството на живот на пациента.Хирургичните интервенции за дискова херния не винаги дават резултати по ваше желание.Това се дължи основно на факта,че всяка хирургична интервенция макар и проведена перфектно и въз основа на явно правилна диагноза завинаги нарушава биомеханиката на гръбначния стълб премахвайки засегнатия диск,а при някои оперативни методи и част от костните структури на гръбнака.При озонотерапията това не се случва и е в основата на добрите резултати.

Междупрешленните дискове са хрущялни пластини заобиколени от фиброзен пръстен, който лежи между гръбначните прешлени и служи за възглавница на тях.Чрез дегенерация, износване или травма фиброзната тъкан (annulus fibrosus), ограничаваща меката дискова материя (nucleus pulposus) може да се увреди. Това води до изпъкване на диска или дори излизане на дисковия материал в гръбначния канал. Това се нарича херниран диск или пролабирал диск при което нервните коренчета на съответното ниво се увреждат в различна степен т.е.възниква дисково коренчев конфликт водещ в крайна сметка до всички разннообразни прояви на заболяването.Озонотерапията разрешава конфликта образно казано помирявайки участниците в него докато при хирургичното му решаване е повече или по-малко силово.

За прецизиране на показанията за озонотерапия е необходимо да се извършат изчерпателни клинични прегледи, изследвания и оценка на състоянието конкретно за всеки пациент, а към нея се прибягва едва след изчерпването на всички видове терапии, които не включват хирургическа намеса.

Как въздейства озонът върху хернията?

  1. Озонът провокира окисляване в мукополизахаридите,което кара пулпозната част от хернията да се обезводнява и подобрява клетъчния метаболизъм около хернията. По този начин, хернията намалява обема си и се прибира обратно.Стимулиращото образуване на микрокръвно русло действие на озона насърчава заздравяването на проблемния фиброзен пръстен. Размерът на херния намалява значително и тя може да изчезне напълно.
  2. Озонът има мощен обезболяващ и противовъзпалителен ефект върху нервните структури.
  3. Озонът подобрява застоя на венозния плексус, който се проявява, когато е налице мускулен спазъм.

 

Каква е процедурата?

Инжекции с озон.

  • Този метод се състои от окологръбначни мускулни инжекции(2-4 на процедура) с газообразна озоно-кислородна смес в предварително определени количества и концентрации. Методът няма нищо общо с лумбалната пункция!
  • Анестезия не е необходима.
  • Продължителност на процедурата около 10 мин.
  • Не е необходимо постъпване в болница, пациентът може да съхрани обичайния си начин на живот.
  • Методът практически не носи никакъв риск или странични ефекти.

В допълнение към тази процедура, ние добавяме и лазерна и УЗ терапия за подобряване и ускоряване на възстановяването на пациента.

 

Колко процедури са необходими

Това е относително защото всеки случай е индивидуален, но обикновено се колебаят между 12 и 16, въпреки че в изключителни случаи те могат да достигнат до 20. В последно време предимно представителите на немската и испанска озонотерапевтични школи препоръчват финално приложение на озон в самия диск еднократно, което също се извършва без постъпване в болница, от неврохирург и под рентгенов контрол.

 

Странични ефекти

Практически отсъстват странични ефекти. Озонът е с мощни антибактериални и анти-вирусни свойства и рисковете, свързани с инжектирането му се снижават до минимум.Не съществува опасност от газова емболия поради отсъствието на азот в газовата смес!

 

Каква е успеваемостта

Многобройни литературни данни на авторитетни източници сочат успеваемост между 70% и 90%,което далеч превъзхожда всички останали лечебни методи.

Компютърна томография на пациентка с поясна дискова херния преди и 8 месеца след озонотерапия

Лечението се осъществява с озоногенератор от последно поколение произведен от

HERRMANN APPARATEBAU Gmbh,Германия