29/03/2024

Инжекция може да предотврати операция на дискова херния

От 30 до 50 процента от хората, които са третирали болки в кръста с епидурално приложение на кортикостероиди, са получили облекчение.

Това сочат статистическите данни, резултат от хиляди изследвания в САЩ, пишат „United Healthcare“ и „Pain medicine“.

Болките в кръста може да са причинени от радикулити, дискови хернии, стенози, увреди след ламинектомии /операции на гръбнака/ и от болести, известни с народните им названия –  лумбаго, ишиас, шипове, дископатии.

Препоръките на американските лекари са, преди да се подходи към оперативно лечение на дискова херния, да се приложи инжекция кортикостероид в увреденото място на гръбначния стълб. По този начин до 50 процента от болните могат да избегнат скалпела, посочва статистиката д-р Димитър Димитров, специалист по анестезиология, реанимация и интензивно лечение в СБАЛАГ „Торакс – д-р Сава Бояджиев” – Пловдив.

Д-р Димитров и болница „Торакс“ откриха първия по рода си в Пловдивска област „Кабинет за лечение на болката“. „Ще съсредоточим вниманието си в повлияване на болката, в острия и хроничен стадий, в областта на кръста чрез епидурално поставяне на кортикостероид. До сега основно са развити два метода – невролози и терапевти третират болковия синдром чрез приети през устата или мускулно медикаменти. А неврохирурзите по оперативен начин отстраняват анатомичния дефект, който предизвиква болката.

Сега нашият екип в „Торакс“ предлага трети метод, така както е и в САЩ – интервенционален подход чрез безболезнен достъп с тънка игла до мястото на притискане на коренчето в гръбначния стълб и повлияването му с кортикостероид. Предимствата на това лечение са няколко. Ако болният трябва да приеме кортикостероид продължително време през устата или мускулно, страничните ефекти на медикамента са огромни“, посочва лекарят. „Поставен на мястото на възпалението кортикостероидът няма никакви странични ефекти, поради малката доза. Например, ако пациентът е 55 кг, веществото, което се поставя директно в гръбначния стълб е само в необходимата доза от 5 мг, а през устата или мускулно трябва да се вземе 1 грам лекарство, защото тогава то се разпределя в цялото тяло.

Другото предимство е краткият процес на третиране. Около час трае общо манипулацията – с цялата подготовка и вкарването на иглата с рентгенова снимка до точното място. Рисковете са, както при предпочитаното напоследък от жените раждане с епидурална упойка. След час пациентът напуска болницата и на другия ден е напълно работоспособен. Приложеният анестетик заедно с кортикостероида премахва веднага болката“, обяснява начина на въздействие д-р Димитров. „Мускулатурата, която е в тежък спазъм се отпуска. След 12 часа спира действието на анестетика и болката се връща, защото на кортикостероида му трябват няколко денонощия, за да потисне възпалението. Болката постепенно се редуцира до окончателното и изчезване в края на втората седмица от манипулацията. Ако човек промени и вредните си навици – да не носи тежки неща, да не прави резки движения, да не се обува прав, може да си спести следващи проблеми от болки в кръста“, подсказва специалистът.

Той обяснява, че с поставянето на инжекция кортикостероид се повлияват бързо и острите състояния – при прясно „сецнатите“. Така на момента се отстранява спазъма на мускулатурата, причинен от болката и човек може да започне активно рехабилитация и режим.

„Преди да прибегнете към операция, заради болката в кръста, причинена от дискова херния, опитайте нещо лесно и по джоба на всеки“, съветва д-р Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *